2009. május 24., vasárnap

A nyár egyik legkellemesebb elfoglaltsága kerti virágok ültetése, ápolása és az ezt követő látvány „learatása”. Ha bőven virágzó növényeket akarunk, akkor feltétlenül kell ültetnünk a pistike virágból, a gazániából, a törpe rézvirágból, a kerti verbénából és a petúniáról se feledkezzünk meg.

Az itt említett fajták kiválóan alkalmasak arra, hogy a kezdő és a gyakorlott kertész is könnyen nevelje, gondozza.

pistike pistike


Pistike virág, más néven törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik, megszámlálhatatlan virágot hoz. Jó vízelvezetésű talajban és a kerti virágok táplálékával ápolva igen dekoratív része az ágyásoknak és a balkonládáknak. Nyugodtan beültethetjük ezen kívül dézsába is szegélynövényként, főleg az alacsony változatait, persze vigyázva, hogy a főnövénnyel összhangban legyen színben. S ha kellőképpen gondoskodunk (E-bolt) róla – megadjuk számára a kellő tápanyagokat és védjük a rovarkártevőkkel szemben - akkor egész nyáron virágözönnel lát el bennünket.


nyári gerbera, büdöskével karöltveNyári gerbera vagy záporvirág: Gazánia splendens, kimondottan napos helyet és laza, tápdús talajt szeret. Félárnyékba se érdemes ültetni, mert nem fog virítani. Ha eléggé napsütötte ágyásba vagy dézsába tesszük, akkor nagyon bőven hozza a gerbera formájú, különleges színekben pompázó szép, nagy virágait. Szintén társítható, de csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal vagy csak levéldísz növénnyel. Sziklakertnek is kedves színfoltja lehet, jól tűri a szárazságot.

nyári gerbera a pistike virág és a verbéna társaságában nyári gerbera


rézvirágTörpe rézvirág vagy törpe legényrózsa: Zinnia elegans, szintén teljes napsütést szeret, kedves és tartós kis virágait folyamatosan ontja ha megfelelő tápdús a talaj. Gyengébb talajminőség esetén ne felejtsük el a kert nyári táplálékát adni neki,meg fogja hálálni. Legszebben ágyásban mutat, zömök bokrai jól érvényesülnek, pl. ha a gyepben lévő ágyást szegélyezzük vele.


kerti verbénaKerti verbéna: Verbena hybrida, napsütötte helyre való. Apró, primulaszerű virágai általában illatosak. A bőséges színválasztékban megtalálhatók az egyszínű virágú és a tarka vagy szemes fajták is. A leggyakrabban elterülő bokrot alkot, levélhónaljból párosan hozza a gömb alakba rakódott virágait. Kedvelt balkonnövény, a csüngő változatai újabban egyre jobban elterjednek, szintén változatos színekkel gazdagítva a kaspós növények sorát.


kerti petúniaKerti petúnia: Pethunia hybrida, laza talajba, napos helyre ültessük ezt a régóta kedvelt növényt. A fajtaválaszték mára olyan méreteket öltött, hogy itt töredékét sem lehetne tárgyalni. Szimpla, féltelt, teltvirágú, szegfűvirágú, illatos nagyvirágú, apró terrakotta fajták között válogatva dönthetünk a számunkra legmegfelelőbb mellett. A gondozásánál ügyeljünk arra, hogy a virágra ne öntsük a vizet, finom, puha forrt szirmú tölcséreit károsíthatja a rajta megálló víz. Amikor az első nagy virágzás lement, csípjük vissza a növényt,legalább 4-5 ízre, adjunk neki feltétlenül a balkonnövényekre való Kert táplálékából és újra elvárhatjuk tőle, hogy virágözönnel örvendeztessen meg bennünket.


Egynyári virágok E-GEgynyári virágok E-G

Egynyári kokárdavirág (Gaillardia pulchella)
Egynyári kokárdavirág (Gaillardia pulchella)

40-60 cm magas, bokrosan elágazó növény. A telt virágú fajtáknak köszönhetően virágágyi felhasználása egyre terjedőben van. Virágai sárga, narancs vagy piros színűek, illetve tarkák. Napos helyre ültessük. Közepes vízigényű.


Egynyári mályva (Alcea rosea annua)

Napfénykedvelő, vízigényes növény. Júliustól szeptemberig hozza fehér, rózsaszín, sárga, lila, piros és szinte fekete színű virágait. Védett, napos helyet és normál talajt szeret. Magassága – fajtáktól függően – 60cm és 180 cm között változhat.


Egynyári lángvirág (Phlox drummondii)

Virágai kis álernyőkben, egymás mellett nyílnak, illatosak, az egész növényt elborítják. Piros, fehér, rózsaszín és lazacszínű fajták vannak. Júniustól szeptemberig virít. Középkötött, sovány talajt szeret, közepes vízigényű. Napfénykedvelő. Magját márciusban langyoságyba vetjük, a kikelt növényeket ritkítsuk! Ha téli fagyvédelméről gondoskodni tudunk (+5 - +8 C), vethetjük szeptemberben is. Április végén, május elején ültethetjük 20 x 20 cm-es távolságra. Az őszi vetésű palánták korábban virágoznak. Bőségesen öntözzük. Betegségeknek ellenálló, intenzív virágfelületet adó növény. Száraz, meleg nyáron a lisztharmat megtámadhatja.


Egynyári őszirózsa (Callistephus chinensis)

Szára elágazó, 20-80 cm magas, mereven felálló. Nagyon sok színben pompázik. Virágai lehetnek egyszerű margaréta vagy teltebb formájúak. 4-6 hétig tart a virágzás, de ha szakaszosan vetjük, a virágzási idő elnyújtható. Félárnyékos helyet szeret, közepes vízigényű.


kerti tatárvirágEgynyári tatárvirág (Iberis sp.)

Fehér virágai fürtszerű vagy ernyős virágzatban nyílnak a hajtásvégeken. Június-júliusban virágzik. Napfénykedvelő, közepes vízigényű.

- Kerti tatárvirág (Iberis amara): alacsony, 20 cm-es kis bokrot fejleszt. Virágai eső után kellemes illatúak.


ernyős tatárvirág- Ernyős tatárvirág (Iberis umbellata): előnye az előző fajjal szemben, hogy öntözve a fagyokig virít. Hátránya, hogy magvait elhullajtja, és azok a kertben bárhol kikelhetnek. Fehér vagy halványlila virágai 2-3 cm-es ernyős virágzatban a hajtásvégeken nyílnak. Virágaival a talajt szinte teljesen eltakarja. Mindkét faj magját szeptemberben vagy márciusban vetjük állandó helyre, 20 cm-es sortávolságra. A kikelt növényeket ritkítjuk. Legtöbbször szegélynövényként használják, de nagyon jól mutat ládában vagy cserépben is teraszon vagy az erkélyen. A kései vetéseket vagy az öntözés nélkül nevelt fajtákat a földibolha károsíthatja.


Ékes vasvirág (Xeranthemum annuum)

Mutatós lilás rózsaszín, egyszerű virágú, jól szárítható növény. Száraz, köves területeket szeret, öntözés nélkül termeszthető. Április végén vetve június-júliusban virít.A kikelt növényeket 10-15 cm-es tőtávolságra ritkítsuk! Hazánkban vadon is előfordul, gyűjthető.


Fekete csalán (Perilla frutescens)

Sötétbordó, fényes, nagyméretű leveleivel díszít. Napfénykedvelő, közepes vízigényű. 60-80 cm magas, jó elágazású, zárt bokrot nevel. Levele és szára sem csíp. Márciusban vetjük cserépbe, az edzett palántákat május végén ültetjük ki. A növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.


Feketeszem (Thunbergia alata)

Gyorsan növő, könnyen nevelhető, egynyári kúszónövény. Elsősorban erkélyek, teraszok díszítésére használják támasztékra futtatva. Június végétől októberig hozza 5-6 cm-es, sárga vagy narancssárga tölcséres virágait, melyeknek közepe fekete. Napfényes, szélvédett helyre ültessük támasztékkal, de használható rézsűbe, falak eltakarására is, mint csüngőnövény. Közepes vízigényű, a tűző napos helyet is kedveli.


Folytonnyíló begónia (Begonia semperflorens hib.)

Az egyik legnépszerűbb virágunk. Félárnyékos ágyásokban fejlődik a legszebben. 20-30 cm magas. Májustól októberig folyamatosan virít. Virágszíne fehér, rózsaszín, piros. Humuszban gazdag, félárnyékos ágyásba ültessük és gondoskodjunk rendszeres öntözésükről.


Fukszia hibridek (Fuchsia hyb.)

A nemesítőknek köszönhetően a fuksziák rengeteg színben és alakban pompáznak. Lehetnek bokrosak, csüngők de törzsesek is. Virágai szimplák vagy teltek. Elsősorban a félárnyékos, szélvédett ablakpárkányokat, teraszokat kedveli. Földjét tartsuk folyamatosan nedvesen és az elszáradt virágokat szedjük le. Ha hűvös helyen teleltetjük, évekig gyönyörködhetünk benne!


Futómuskátli (Pelargonium peltatum)

Az egyik legismertebb balkonnövényünk. Borostyánszerű levelei közül bújnak elő a virágszárak, melyeken több virág ül. Ezek lehetnek szimplák vagy teltek, piros, fehér, rózsaszín vagy lila színűek. Egész nyáron át díszít, gondozása egyszerű. Rendszeresen öntözzük és hetente tápoldatozzuk. Teleltetése 10-15 C-on, világos helyen történjen.


Futó verbéna (Verbena pendula)

Habitusa lecsüngő, alkalmas dézsák, függőcserepek, balkonládák beültetésére. De virágágyban talajtakaróként is szépen díszít. Egész nyáron bontja fehér, kék, rózsaszín, piros vagy lila virágait. Napos, félárnyékos helyet szeret, közepes vízigényű.


Gumós begónia (Begonia tuberhybrida)

Megkülönböztetünk nagyvirágú (15 cm-es virágméretű), sokvirágú (sok apró, telt virág), valamint csüngő fajtákat. Magasságuk 30-40 cm, a csüngők akár 60 cm-es hajtásokat is növeszthetnek. Félárnyékos, széltől védett helyet szeret. Vízigényes növény. Erkélyládákba, dézsákba ültessük.

Ültessünk minél több évelő és egynyári virágot!-->Egy szakszerűen összeválogatott évelőágy kitüntetett része lehet a kertnek, de el kell fogadni azt, hogy bizony, az évelő növények többsége tavasszal virít. Ezért sokan ragaszkodnak az egynyári virágokhoz, amelyek folyamatosan, egész nyáron át, a fagyokig nyílnak./>

Nagy a választék belőlük, ezért ne csak a megszokott büdöske, oroszlánszáj, szalvia, petúnia palántáit ültessük, hanem keressük meg a természeti adottságoknak megfelelő egyéb egynyárikat is, mint például a Kleopátra tűje (Cleome) nevű növényt, amely közparkban gyakran látható, s a kiskertekben is kitűnik gazdag virágzásával.

Valamikor nagy divat volt az egynyári virágok vegyes ültetése, az ún. milflőr-ágy készítése. Kár, hogy ez kiment a divatból, de talán mi is segíthetnénk, hogy újból felismerjék a szépségét, hiszen az "ezerszínű" tarka virágágy olyan, mint egy virágos rét. A színkombináció az ötletességünktől függ. A kert változatosságát szolgálják a szép virágtartó edények is. Ezek nemcsak égetett agyagcserepek lehetnek, bár kétségkívül ezek a legszebbek, s választékuk örvendetesen gyarapodik: mind népszerűbb virágtartó edény a fonott vesszőkosár is, amelyet valamilyen vidám színre festenek és fóliával kibélelik, különben a mindig nyirkos, földdel érintkezve gyorsan elkorhad. De e célra felhasználhatjuk a kivénhedt talicskát éppúgy, mint a bor tárolására már nem alkalmas hordót. Cseh András vállakozó beregszászi üzletében nagy választékban kínálnak egy nyári virágokat, többek között petúniát, bársonykát, verbénát, ufeát, kecskerágót és sok más balkonnövényt.

A szabadba kívánkoznak már a dália gumói. Az ágas-bogas gumókat több darabra lehet szétszedni, de arra ügyeljünk, hogy mindegyiken legyen rügy. A gumó 10-15 cm mélyen legyen.

Itt van az ideje a kardvirág gumók kiültetésének is. Előtte fürdessük meg a gumókat 0,3%-os Orthodic oldatban.

Ha azt szeretnénk, hogy kedvelt virágaink, növényeink gyorsan növekedjenek, akkor kéthetenként öntözzük meg őket tápoldattal, vagyis lombtrágyás vízzel. A lombtrágyák közül a legismertebb a Wuxal, a Mikramid; a Peretrix.

Májusban, akácvirágzás idején, sok a teendő adódik a kertben - fűnyírás, a virágok kiültetése, sövénygondozás - de kárpótol bennünket az akác, a gyöngyvirág kellemes, szálló illata.

Ne késlekedjünk, mert itt az ideje virágok kiültetésének, s végre a színek pompája határozhatja meg kertünk képét.

Első ránézésre miből tudjuk, hogy a kiültetendő palánta egészséges?
A gyökérzete fehér színű és dús.
Levelei pedig vaskosak, elevenek.
Fontos, hogy a tövön legyen néhány bimbó.
Jó, ha van rajta egy már nyíló virág, hogy a növény színéről is megbizonyosodhassunk.


Ültetési tippek
A palántákat inkább az esti órákban ültessük ki, semmiképpen sem a napos, meleg időszakban.
Ha virágágyást készítünk, egy négyzetméternyi területre húsz darab növényt ültessünk.
Érdemes a beültetés után két héttel kapálással lazítani a talajt.
Ha balkonládákba szeretnénk ültetni, akkor létezik egy „aranyszabály”: a palántákat egymástól 15-20 cm-re ültessük.


Növények, amelyek a félárnyékot kedvelik
A futómuskátli, a fukszia, gumós begónia, díszdohány, pistike legjobban félárnyékos és szélmentes helyet kedvelik. Az öntözést és táplálást virágözönnel hálálják meg, azonban a pangó vize nem kedvelik.


a.

pistike pistike


Pistike virág, más néven törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik, megszámlálhatatlan virágot hoz. Jó vízelvezetésű talajban és a kerti virágok táplálékával ápolva igen dekoratív része az ágyásoknak és a balkonládáknak. Nyugodtan beültethetjük ezen kívül dézsába is szegélynövényként, főleg az alacsony változatait, persze vigyázva, hogy a főnövénnyel összhangban legyen színben. S ha kellőképpen gondoskodunk (E-bolt) róla – megadjuk számára a kellő tápanyagokat és védjük a rovarkártevőkkel szemben - akkor egész nyáron virágözönnel lát el bennünket.


nyári gerbera, büdöskével karöltveNyári gerbera vagy záporvirág: Gazánia splendens, kimondottan napos helyet és laza, tápdús talajt szeret. Félárnyékba se érdemes ültetni, mert nem fog virítani. Ha eléggé napsütötte ágyásba vagy dézsába tesszük, akkor nagyon bőven hozza a gerbera formájú, különleges színekben pompázó szép, nagy virágait. Szintén társítható, de csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal vagy csak levéldísz növénnyel. Sziklakertnek is kedves színfoltja lehet, jól tűri a szárazságot.

nyári gerbera a pistike virág és a verbéna társaságában nyári gerbera


rézvirágTörpe rézvirág vagy törpe legényrózsa: Zinnia elegans, szintén teljes napsütést szeret, kedves és tartós kis virágait folyamatosan ontja ha megfelelő tápdús a talaj. Gyengébb talajminőség esetén ne felejtsük el a kert nyári táplálékát adni neki,meg fogja hálálni. Legszebben ágyásban mutat, zömök bokrai jól érvényesülnek, pl. ha a gyepben lévő ágyást szegélyezzük vele.


kerti verbénaKerti verbéna: Verbena hybrida, napsütötte helyre való. Apró, primulaszerű virágai általában illatosak. A bőséges színválasztékban megtalálhatók az egyszínű virágú és a tarka vagy szemes fajták is. A leggyakrabban elterülő bokrot alkot, levélhónaljból párosan hozza a gömb alakba rakódott virágait. Kedvelt balkonnövény, a csüngő változatai újabban egyre jobban elterjednek, szintén változatos színekkel gazdagítva a kaspós növények sorát.


kerti petúniaKerti petúnia: Pethunia hybrida, laza talajba, napos helyre ültessük ezt a régóta kedvelt növényt. A fajtaválaszték mára olyan méreteket öltött, hogy itt töredékét sem lehetne tárgyalni. Szimpla, féltelt, teltvirágú, szegfűvirágú, illatos nagyvirágú, apró terrakotta fajták között válogatva dönthetünk a számunkra legmegfelelőbb mellett. A gondozásánál ügyeljünk arra, hogy a virágra ne öntsük a vizet, finom, puha forrt szirmú tölcséreit károsíthatja a rajta megálló víz. Amikor az első nagy virágzás lement, csípjük vissza a növényt,legalább 4-5 ízre, adjunk neki feltétlenül a balkonnövényekre való Kert táplálékából és újra elvárhatjuk tőle, hogy virágözönnel örvendeztessen meg bennünket.