2010. március 6., szombat

Rosa rugosa - Japán rózsa


Japán rózsa, Rosa rugosa

Kelet-Ázsiából származik. 1860-ban került Európába, ahol rendkívül gyorsan elterjedt, mivel betegségekkel szemben ellenálló, a tavaszi és a téli fagyokat, a szárazságot jól elviseli.
Szívesen ültetik kertekbe, parkokba, utak mellé.
1-2 méter hosszú hajtásai sűrűn tüskések.

Nagy viragja (6-9 cm), fehér, piros, lila színűek, júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak.

Rosa rugosa - Japán rózsa
Rosa rugosa - Japán rózsa virág

Mályva színű csipkebogyói nagyok, 2,5 cm átmérőjűek, magas C-vitamin és pektintartalmúak, egész télen a növényen maradnak.

A rózsa terméséből lekvárt, szirupot, szószt, kandírozott gyümölcsöt is lehet készíteni.
A szárított csipkebogyó teakészítésre is kitűnő.

Rosa rugosa termése csipkebogyó
Rosa rugosa - Japán rózsa termés

A gyengén savanyú talajokat kedveli. A talaj kötöttségére nem igényes.
A legjobb gyümölcsminőséget napos biztosítja.
Sövényként ültetve tőtávolsága 40-60 cm.


Csipkebogyó

A vadon termő rózsafajták termését, a csipkebogyót már a kereszténység elött gyógynövényként használták.

A csipkebogyót gyógyászati célra és konzervipari célra használják.

Húsa nagy mennyiségű C-vitamint, B-karotint, kis mennyiségben pedig különféle vitaminokat tartalmaz.

Rosa rugosa C-vitamin tartalma - 400-900 mg/100g

A vadrózsák termése enyhe hashajtó hatású, ínygyulladás és rekedtség esetén is hatásos.

Terhesség és szoptatás során fogyasztása fontos, a C-vitamin hiánytünetek megszüntetésére is alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése