2010. július 27., kedd

Virágmagvak gyűjtése

A magyar falu, a magyar népdal, de népművészetünk más ágai sem képzelhetők el virágok nélkül. Csodálatos mezei virágaink mellett a paraszti kiskertek tarka virágözöne, bel- és külföldi kertbarátok őszinte csodálatát váltja ki egy-egy falujárás, kirándulás alkalmával. Falvainkat járva elragadtatással, néha egy kis irigységgel szemléljük mi városi emberek, a kapuk előtti kiskertekben nyíló, egy- és kétnyári virágok színes seregszemléjét, gazdagságát, mely a magyar falvak utcaképét olyan jellegzetesé varázsolja.

Ez a virágos csoda tükröződik vissza évszázadok óta népművészetünkből, erről szólnak népdalaink, ehhez hasonlítjuk szerelmetes mátkánk.

Mára hazánk virágmagvakból behozatalra kényszerül. (Szép csomagolás, minimális mennyiség és legtöbbszőr silány a minőség.) Kevés fáradsággal, kis szorgalommal magunk is foghatunk virágmagokat. Nyaraláskor, kirándulásaink alkalmával, vagy falujáró utjainkon összegyűjthetjük a következő év óhajtott virágmagjait. Népi hagyományainknak köszönhetően még ma is csodálatos virágok nyílnak falvaink portáinak legtöbbjének udvarán, de a házak előtti utcai kiskertek is mostanában, mintha egyre szebben díszlenének az egynyári virágok színes özönétől.

Ilyen egynyári virágok a viola, egynyári szarkaláb, körömvirág, illatos petúnia, tátika, porcsin rózsa, pillangóvirág, vagy a hajnalka és a seprűfű is, de sok kétnyári növényünk is megtalálható kiskertjeinkben, mint a gyűszűvirág, papucsvirág, évelő szarkaláb, vagy a sokféle margaréták.

A maggyűjtéssel pénzt takarítunk meg, de egyúttal biztosíjuk e csodálatos virágok országos elterjesztését és ez által segítjük fennmaradásukat az utókor számára.

Magvakat mindég egészséges növényekről gyűjtsünk, és lehetőleg kerüljük a nemesített hibrideket, mert ezek következő évi virágai amellett, hogy elkorcsosulnak, a növények még fertőződhetnek is különféle betegségekkel, ami aztán végzetes lehet az egész virágállományunk az évi pompájára.


Csodatölcsér

Hajnalka

Búzavirág

Tudnunk kell, hogy mikor szedjük, és hogyan kezeljük a már leszedett magvakat. Általában a legfontosabb szabály, hogy csak beérett magvakat szabad gyűjteni. Az érettség akkor következik be, ha a magszár levelei megsárgulnak, és a magtokok megbarnulnak. Az ilyen magtokokban a magvak hallhatóan zörögnek, vagy ujjaink közötti sodró mozdulatra azok széthullanak.


Egynyári szarkaláb

Őszirózsa

Sabó (kerti) szegfű

Gombavirág

Virágmagokat selyempapírra szedjük, szétterítjük, majd a magház törektől, gyenge fújással azoktól megtisztítjuk.
A visszamaradt egészséges érett magvakat papírzacskóban, vagy gyufás dobozokban tároljuk, elültetésig.


Bársonyvirág

Bojtocska

Borzas kúpvirág

Kerti lángvirág

A zacskókat, skatulyákat címkézzük fel! A címkéken tüntessük fel a növények nevét, a maggyűjtés időpontját, virágzásuk esedékességét, habitusukat, (alacsony-magas, bokros-szálas, vízigényes-szárazságtűrő, napos, vagy árnyékos helyet, meszes vagy savanyú földet kedvelik-e.)


Törpe mályvarózsa

Kerti verbéna

Oroszlánszáj

Paprikavirág

Feltétlen jegyezzük fel a virágok színét, mert a következő évi virágágyások tervezésénél ez nagyon fontos kérdés lesz. Akár a lakberendezésben, a virágágyak tervezésénél is, a színek megválasztása egyéniségünk tükre és egyben a harmonikus, ízléses kert megteremtésének egyik sarkalatos kérdése.


Pompás titóvirág

Záporviág

Porcsinrózsa

Sarkantyúka

A magyar kertek bővelkednek színes egynyári virágokban, a legkényesebb ízlésű kertbarátok is dúskálhatnak e pompás virágok magvainak választékában, és ha vesszük a fáradságot és begyűjtjük magvaikat, még pénzünkbe sem kerül, magunk és mások gyönyörűségére, egy csodálatos élményt nyújtó virágoskert beültetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése